Има голяма опасност бананите да бъдат застрашени от изчезване, сочи ново проучване


Банановите култури от най-предпочитания на пазара сорт банани – Кавендиш – се изправят през сериозен риск от изчезване, в лицето на опасна гъбичка.

Известно като Панамска болест, заболяването поразява кореновата система и се причинява от гъбичка, наречена Fusarium oxysporum, живееща в почвата. Тя е силно устойчива към всякакви фунгициди и може да стои в неактивно състояние в земята по няколко десетилетия. В допълнение, засичането ѝ на достатъчно ранен етап е много трудно.

Понастоящем бананови плантации в Южна Азия, Средния Изток и Австралия вече са унищожавани от гъбичката. Ново изследване, проведено от холандски учени, сочи че опасността тя да порази и плантациите в Южна Америка става все по-голяма. Ако това се случи, резултатите и за пазара, и за бананите като вид, ще се катастрофални.

Понастоящем Южна Америка осигурява малко над 80% от всички банани от сорта Кавендиш в света, а само Еквадор е източник на 1/3 от тях.

Страни като Тайланд вече са изпитали страховитата мощ на малката гъбичка. Понастоящем Тайланд изнася само около 2% от количеството банани, което страната е изнасяла през 60-70-те години на миналия век, преди гъбичката да се появи там.

Решението според учените, е да се разработи надежден и бърз тест, чрез който болните растения да могат да бъдат откривани и унищожавани възможно най-рано, преди заразата да стане масова. Друг възможен подход, е да започне разработката на нови сортове банани, които да са устойчиви към Панамската болест.

Да се надяваме, че учените ще намерят решение, преди един от най-обичаните плодове да се изправи пред изчезване…

Източник: http://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1005197

Снимка: Flickr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори