Първият графичен роман, изцяло илюстриран от изкуствен интелект!


Използването на системи с елементи на изкуствен интелект (ИИ) търпи истински бум през последните години и вече почти не остана сфера, в която те да не са приложими.

Традиционно се считаше, че изкуството поне в известна степен е „защитено“ от ИИ…, но както се казваше в една вече поостаряла реклама – „Традициите не са това, което бяха.“… Само в рамките на по-малко и от година ИИ платформи, като Dall-E, Stable Diffusion и Midjourney се развиха до степен, в която могат да нарисуват произволна картина, имайки за отправна точка само някаква най-обща тема, подадена от потребителя.

Искате „последното селфи на Земята“? Заповядайте!

„Викториански гоблин-пънкар“? Защо не?!

Картина на „Секси астронавт, крачещ по чужда планета, с изглед към Вселената зад гърба си“? Имате я! Списанието Cosmopolitan дори я използва корица за специално свое издание.

Наскоро картина, създадена от ИИ, дори спечели конкурс по изобразително изкуство, с което разбуни духовете на някои художници, считащи навлизането на ИИ за грешка и заплаха за изкуството. Дали и доколкото това изобщо е вярно, не е предмет на тази публикация, но истината е една – ИИ вече е пристъпил в изкуството и е тук за да остане! Не сте убедени? Ето ви още храна за размисъл…

На виртуалните вестникарски щандове се появи графичен роман с 706 илюстрирани страници, които до една са генерирани от ИИ и то само за около 100 часа!

Основата на графичния роман е произведението „Създател на звезди“ от Олаф Стапледон. Издадено през 1937 г., то разглежда теми, като живота във Вселената, смисъла на живота, раждането и смъртта, както и единството между цивилизациите.

Авторът на съвременния му прочит, Кевин Хес, решава да я пресъздаде като графичен роман.

Хес казва: „При използване на традиционните методи на изкуството графичния роман би отнел толкова много време, че трудно бихте го оправдали за нещо друго, освен за Хари Потър или Библията. Производствените разходи биха били непосилни. „Създател на звезди“е уникална книга, която се оказва точно това, което изкуството на изкуствения интелект може да прави много добре в момента. В нея има пищни извънземни пейзажи и прости сцени.“

Пълното издание на уникалния графичен роман вече е налично във виртуалните книжарници на Amazon и Google.

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори