Изследователи може би повдигнаха булото на мистерията около възникването на живота на Земята


Възникването на живота на Земята, е една от най-големите загадки, с която науката се опитва да се пребори. За да има живот, първо трябва да разполагаме с биомолекула (ДНК/РНК), която има способността да предава инструкциите за създаване на протеини. Съвременните клетки обаче се нуждаят от протеини и за самия процес на копиране на информацията. Освен това се нуждаят и от липиди, които да изграждат клетъчната мембрана. Загадката е – откъде са се взели първите протеини, които да направят възникването на живота възможен?

Сега учените считат, че могат да предложат отговор. Двойка съединения, налични в изобилие на ранната земя, може да са дали началото на поредица от прости реакции, които водят до появата на трите основни класа биомолекули – нуклеинови киселини, аминокиселини и липиди – необходими за да се завърти колелото на живота.

Науката отдавна допуска, че РНК е по-ранната биомолекула, направила живота възможен. Тя може да носи и предава генетична информация и същевременно действа като протеиноподобен химически катализатор, ускоряващ определени други реакции. При по-ранни проучвания беше показано и че чрез поредица от реакции между относително простите съставки ацетилен и формалдехид, могат а бъдат получени два от общо четирите нуклеотидни градивни елементи на РНК – нещо, което подсказва, че е много възможно РНК да се е формирала от самосебе си, без нуждата от ензими. Това обаче измести въпроси – а откъде са дошли ацетилена и  формалдехида.

В рамките на ново изследване, учените се опитали да разберат дали е възможно тези две съставки да са получени от дори по-прости вещества. Оказало се, че е възможно. Учените съобщават, че успешно са създали прекурсори на нуклеинови киселини, като са започнали само с циановодород (HCN), сероводород (H2S) и ултравиолетова (UV) светлина. В допълнение е важно и откритието, че условията, необходими за получаването на тези прекурсори, създават и първоначалните съставки, водещи до образуването на естествени аминокиселини и липиди. Това на практика показва сценарий, при който една последователност от реакции може да е довела до почти едновременното образуване на всички градивни блокчета на живота!

Източник на циановодород най-вероятно са били кометите, които са богати на това съединение и които са бомбардирали ранната Земя поне няколкостотин  милиона години. Комбинирано с наличието на сероводород, който е бил поначало наличен на Земята и под въздействието на UV, това е било достатъчно за да задвижи поредицата от реакции.Дали точно така се е зародил животът? Никой не би могъл да каже със сигурност. Но ако не друго, данните недвусмислено сочат, че е възможно и правдоподобно именно така да е станало.Източник: http://news.sciencemag.org/biology/2015/03/researchers-may-have-solved-origin-life-conundrumСнимка: Joe Tucciarrone/Science Photo LIbraryCorbis

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори