Нова технология за 3D печат изглежда като дошла от бъдещето!


3D принтерите в текущия си вид, са устройства, които неусетно и неочаквано за много хора, ще променят живота ни. Възникнали като технология в началото на 80-те години на миналия век, те се развиха неимоверно през изминалите десетилетия. В наши дни с помощта на 3D принтери може да се произвежда буквално всичко – от телесни органи, през безброй предмети от ежедневието, оръжия, инструменти и дори цели сгради! В наши дни те са все по-достъпни и за домашните потребители, давайки им възможност да използват креативността си в максимална степен. Нова технология обещава да направи 3D печатът дори още по-невероятен!

Съществуващите 3D принтери създават триизмерни обекти като нанасят слой след слой втвърдяващо се вещество, докато желания детайл бъде завършен. Този метод работи, но си има недостатъци – получените детайли понякога не са със съвсем еднородна структура заради множеството слоеве, от които са изградени; не са достатъчно фини; създаването им отнема дълго време. Компанията Carbon3D смята, че имат решение на тези проблеми. Решението – вместо 3D детайла да се създава слой по слой, той… се отглежда, расте почти като нещо живо!

3D принтерът на Carbon3D използва съд с втечнен полимер. Той се подлага едновременно на въздействието на светлина, която води до втвърдяването му и кислород, който го запазва в течно състояние. Под съдът с втечнен полимер има проектор, който излъчва сменящи се изображения на напречното сечение на желания детайл. Чрез запазване на баланса между светлината и кислорода, се постига постепенното „израстване“ на създавания детайл, докато той се издига над съда с втечненото вещество.

Процесът наистина изглежда като излязъл от научно-фантастичен филм.

Като изходен материал за подобен 3D печат могат да бъдат използвани голям брой полимери, в зависимост изискванията към конкретния детайл. Това прави технологията подходяща за приложения в най-различни области – медицината, леката промишленост, автомобилостроенето и много други.
Източник: http://carbon3d.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори