Изкуствени кръвоносни съдове растат заедно с приемникът си!


Съвременната медицина вече е достигнала до точка на развитието си, при която лекарите могат да подменят части от или дори цели телесни органи – отгледани в лаборатория или създадени с помощта на 3D принтери. Но едно от ограниченията при подобни интервенции, е ,че изкуствените органи не се развиват с тялото на приемника. При пациенти като децата, това означава, че при растежа на тялото, те периодично ще се нуждаят от нови операции. Но един удивителен нов напредък е на път да сложи край на това. Учени от Университетът на Минесота, САЩ, успешно създадоха първите изкуствени кръвоносни съдове, които растат, следвайки тялото на приемника!

Microsoft Word - implant photo.docx

Опитите им са започнали с клетки, взети от кожата на овца. Те са оставени да растат в биореактор, осигуряващ им необходимите условия за това. От тях са отгледани подобни на кръвоносни съдове тръбички, които на по-късен етап са обработени със специален разтворител, за да се премахнат всякакви следи от оригиналните клетки. В резултат това, което остава, е подобна на тръбичка протеинова структура, която вкарана в организма, не се отхвърля от него.

При опитите си, учените да поставили получената протеинова структура в младо агне, на едва 5 седмици. По-нататъшните наблюдения са установили, че тялото е „заселило“ структурата със свои собствени клетки и след 50 седмици диаметъра на имплантите се е увеличил с цели 56%!

Следваща стъпка от революционният успех е планирането на клинични изпитания с хора. Ако и те се окажат успешни, може би не след дълго децата, имащи нужда от трансплантация, ще бъдат подложени само на една-единствена операция. И това ако не е истинско медицинско чудо, постигнато благодарение на стремглавият научно-технически прогрес!


Източник и снимка: cse.umn.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори