Изкуственият интелект AlphaGo съкруши световния шампион по Го с 4:1!


Изкуственият интелект AlphaGo, дело на Google, отбеляза историческо постижение, като и във финалната среща победи световния шампион по играта Го Lee Sedol.

През изминалата около седмица се състояха пет демонстративни игри, в които най-добрият играч на най-старата логическа игра се изправи срещу олицетворението на последните достижения в областта на изкуствения интелект.

Преди срещите да се състоят, AlphaGo вече беше успял да победи трикратен европейски шампион по Го. Но въпреки това, очакванията бяха, че световния шампион, които има 18 титли и е считан за един от най-добрите играчи, живели някога, ще съумее да победи все още учещата се машина.Но за съжаление на поддръжниците му и за радост на технологичните ентусиасти това не се случи!

В първите 3 срещи AlphaGo победи Lee Sedol. Световният шампион беше толкова съкрушен, че след третата среща в интервю се извини, че не е могъл да отбележи нито една победа и призна, че в някои моменти се е чувствал напълно безпомощен срещу машинния интелект отсреща.

В четвъртата среща човечеството успя да върне частично вярата в себе си, след като с много неочакван ход Lee Sedol успя да накара AlphaGo да направи грешен ход, от чиито последствия в крайна сметка машината загуби.

Почти веднага след срещата AlphaGo успя да определи къде му е била грешката и да си вземе поука. И това си пролича в последната, пета среща, в която след 280 хода, шампиона се предаде и загуби играта. След срещата той заяви, че съжалява за загубата, но се е наслаждавал на всичките игри и е видял, че има още много да учи. А развитието на ИИ отбеляза поредната голяма крачка!

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори