За първи път учени възстановиха движението на пръстите на парализиран човек!


След преживяна автомобилна катастрофа преди 4 години, 24-годишният Ian Burkhart е с тежко увреждане на гръбначния стълб и е парализиран от раменете надолу. Но сега, благодарение на съвременните достижения в медицината, той отново може да движи ръката и пръстите си!

Истинското медицинско чудо е извършено от лекари в Щатския университет в Охайо, САЩ.

Лекарите са успели да заобиколят повредените нервни пътища в тялото на пациента и да позволят на мозъка да изпрати сигнал до преди това парализираната ръка. В резултат на извършената процедура Ian Burkhart може да движи пръсти, ръка и китка.

За да върнат възможността за тези движения, лекарите са имплантирали група електроди в предната част на мозъка. След това пациента е преминал през специална възстановителна програма 3 пъти седмично, в продължение на 15 месеца. С помощта на интелигентна компютърна система, сигналите, изпращани от мозъка на пациента се изпращат до „ръкавица“ на ръката му, която стимулира съответните мускули.

Постигнатият напредък от комбинацията между човек и машина е впечатляващ. При проведените тестове лекарите са установили, че точността на движенията е средно 90%! Пациентът е бил способен пресипе вода от бутилка в буркан и да я разбърка, както и да играе на електронна игра!

Въпреки постигнатият успех, учените все още имат какво да усъвършенстват. Демонстрираната техника е инвазивна и не би понесла на всеки пациент. Освен това, въпреки че възможността за движение е възстановена, сетивността не е. В бъдеще е възможно тази технология да се обедини с някои от най-съвършените протези, които могат да осигурят сетивност в допълнение към движението.

Източник: http://www.popsci.com/for-first-time-scientists-restore-finger-movements-in-paralyzed-man

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори