Загубеният океан на Марс


Използвайки някои от най-мощните телескопи, астрономи откриха, че преди около 4,5 милиарда години, поне 20% от повърхността на Марс е била заета от воден океан. Дълбочината му е била над 1,6 километра.

Предишни наблюдения, извършвани от наземни, космически както и от инструменти, изпратени на Марс, също откриваха доказателства за наличие на вода в миналото.

Новите данни се получени чрез анализ на сега наличните водни пари в атмосферата на планетата. Учените са изследвали отражението на слънчевата светлина от марсианската повърхност и обратното ѝ преминаване през атмосферата. По този начин те са научили химическия състав на водните изпарения в атмосферата.

Получените данни са показали по-голямо наличие на водни пари, в които се съдържа деутерий – „тежката“ форма на водорода, при която в ядрото му има протон  и неутрон – при обикновения водород ядрото съдържа само протон.

Първоначално и двете форми на  водорода са били в еднакво количество. Но тъй като Марс има много по-слаба гравитация от земната, обикновения водород постепенно се е изпарявал от атмосферата в космоса, докато тежката му форма се е задържала по-дълго. Тъй като учените знаят честотата, с която водорода се изпарява в космоса, те могат на база наличния деутерий да изчислят наличното количество обикновен водород към даден момент в миналото, а оттам и наличната вода.

Учените предполагат, че океана се е намирал в северното полукълбо, поради факта, че то е с по-малка височина.

Това са поредните данни, сочещи, че в миналото на Марс е имало много вода, при това в течно състояние, за разлика от наши дни, когато тя е в заключена в ледените полярни шапки. А наличието на течна вода, комбинирано с благоприятните условия за живот в миналото, правят възможността той да е съществувал още по-голяма.

Източник: http://news.nationalgeographic.com/news/2015/03/150305-mars-ocean-water-map-space-science

Снимка: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори