Откриха потенциално живи организми, хванати в капан в скала от 830 милиона години!


Геолози направиха изненадващо откритие, установявайки, че в древни кристали се крият организми, за които има вероятност все още да са живи.

Изследваните кристали са от каменна сол, датирани на около 830 милиона години и съдържат запечатани в себе си остатъци от различни прокариотни организми и водорасли.

Намерените кристали са се образували в солена водна среда. В тях има запечатани малки количества течност, остатъци от изходната вода, от която се е получил кристала. И именно тези водни „джобове“ са от огромен интерес за учените.

При проведените микроскопски изследвания някои от органичните вещества са имали ултравиолетова флуоресценция, която съответстваща на органично разпадане. Част от тях обаче са има флуоресценция, която е в голяма степен идентична с тази на все още живи организми. Поради тази причина учените считат, че по всяка вероятност тези джобове с вода са се превърнали в микрохабитати, в които живота е просъществувал. Досега най-старите подобни находки са били датирани на около 250 млн. години.

Необикновеното изследване има значение и за търсенето на древен живот не само на Земята, но и в извънземни среди, като Марс, където големи солни находища са идентифицирани като доказателство за древни, огромни басейни с течна вода.


Източник: Sara I. Schreder-Gomes, Kathleen C. Benison, Jeremiah A. Bernau; 830-million-year-old microorganisms in primary fluid inclusions in halite. Geology 2022; doi: https://doi.org/10.1130/G49957.1

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори