ЕС готви забрана върху някои пластмасови изделия за еднократна употреба


Европейската комисия предлага да се въведе забрана върху около 10 различни пластмасови продукта за еднократна употреба, сред които прибори за хранене, чинии, чаши за кафе, бъркалки, сламки и клечки за уши.

Причината за предлагането на подобна мярка, е че гореизброените продукти съставляват около 70% от боклука във водите и плажовете в страните от ЕС.

Предложението на ЕК не касае само забраната на определени продукти, а също така предвижда производителите на подобни изделия да поемат част от разходите за почистване и управление на отпадъците, както и държавите-членки на ЕС да събират поне 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба.

Според направени изчисления окончателното въвеждане на горните мерки към 2030 г. би струвало на бизнеса около 3 милиарда евро годишно. В същото време това ще спести на потребителите около 6,5 милиарда евро, ще създаде 30 000 нови работни места и ще спести 22 милиарда евро, които са вследствие замърсяване на околната среда и почистването ѝ.

Дали това са най-оптималните мерки ще покаже бъдещето. Но е неоспорим факт, че нещо трябва да се направи, защото понастоящем от всичката пластмаса в света се рециклират едва 14%! Количествата пластмаса са такива, че т. нар. Голямо тихоокеанско сметище – циркулация на морски боклук в централната част на Северния Тихи океан – вече обхваща площ, която според някои изследвания се равнява на  15 000 000 km2 и съдържа поне 87 000 тона отпадъци, убиващи морските обитатели.

Не на последно място, забраната не означава, че всички тези продукти изведнъж ще изчезнат. Те просто ще бъдат заменени с по-щадящи околната среда алтернативи, например биопластмаси.


Източник: www.independent.co.uk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори