Иновативно устройство създава електричество от… снеговалеж!


Учени от САЩ демонстрираха ново устройство, което за да генерира електричество, се нуждае… единствено от падащи от небето снежинки!

Устройството е изградено на принципа на трибоелектричния ефект, при който при контакта между два различни материала се генерира електричество.

Учените използват факта, че падащите снежинки притежават положителен електрически заряд. Поради този факт ако влязат в съприкосновение с подходящ, отрицателно зареден материал, те отдават електрони и съответно протича електрически ток.

През изминалите години са правени други опити за устройства, действащи на същия принцип и генериращи електричество от дъжда, физическо движение, триенето на гуми с настилка или дори ходене. А сега към този списък се добавя още едно иновативно устройство.

При опитите по създаването на устройството са използвани различни материали, сред които с най-добри свойства се е оказал силиция.

Понастоящем генерираното електричество е нищожно, но опитите доказват, че подобен подход е осъществим. А учените са на мнение, че сравнително лесно подобни устройства могат да станат част от бъдещите слънчеви панели. Така през зимният сезон, когато слънцето не е достатъчно, те пак ще могат да вършат частично работата си, използвайки това, което има в изобилие – снега.


Източник: UCLA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори