Една от най-големите космически загадки е на път да бъде разрешена


Едно от най-мистериозните космически явления, озадачаващо астрономите години наред, са така наречените бързи радио импулси – неочаквано появяващи се сигнали, траещи няколко мига, но носещи огромна енергия, идващи далеч отвъд собствената ни галактика.

Към настоящият момент са засечени 17 такива импулса. Поради продължителността си, измерваща се обикновено в милисекунди, учените нямаха обяснение какво ги причинява, нито точно откъде идват. Досега.

Австралийски учени, обявиха, че благодарение на данни получени миналата година, за първи път са определили местоположението на един такъв сигнал. А това от своя страна им е помогнало с голяма степен на вероятност да предположат и какво ги причинява. Не, за съжаление не са извънземни, но причината е не по-малко интересна!

Източникът на засечения импулс е определен на далечна галактика,намираща се на около 6 милиарда светлинни години от нас. Поради отдалечеността ѝ, на астрономите е ясно, че тя съдържа предимно стари звезди, което означава, че някои от теориите за бързите радио импулси, приписващи ги в резултат на дейността на по-млади екзотични звезди, като например магнетари, отпадат.

Астрономите считат, че най-вероятната причина за засечения импулс е сблъсъка между две свръхмасивни звезди в края на дните им – неутронни звезди. Сблъсъкът им по всяка вероятност е довел до раждането на нова черна дупка. Образно може да се каже, че това е първия „вик“ на новородената черна дупка…

Отделената енергия е наистина чудовищна. Само за части от секундата, този сигнал е имал енергийната стойност на нашето Слънце за период от 2 дни!

Предвид скорошното откриване на гравитационните вълни, шансовете в бъдеще да научим още повече за подобни събития са големи. Катаклизъм от такъв магнитуд несъмнено води до появата и на гравитационни вълни, чието въздействие върху пространство-времето вече може да бъде опитно засечено.

Източник: http://sci-hub.io/10.1038/nature17140

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори