Европейската сателитна навигационна система Galileo стартира!


След 17 години разработка и 10 милиарда евро инвестиции, Европа най-сетне се сдоби със собствена сателитна навигационна система!

Наречена Galileo, на името на прочутият италиански астроном Галилео Галилей, новата система се явява алтернатива на сега съществуващите GPS (САЩ) и GLOSNASS (Русия) сателитни навигационни системи.

Поначало Galileo е замислена предимно за цивилна употреба и в сравнение с GPS, която е поддържана от военните на САЩ, тя ще предостави по-голяма точност на всички потребители. Освен това системата предлага и забележимо по-бързо позициониране спрямо остарелите сегашни алтернативи.

Понастоящем Galileo се състои от 18 сателита, но окончателният им брой е планиран да бъде 30. Това би трябвало да се случи до края на 2019 г. съгласно проектните планове за изграждане на системата.

Новата навигационна система ще може да се използва и от страна на част от съществуващите на пазара потребителски устройства, като например мобилни телефони. Така например компанията Qualcomm – един от лидерите при производство на мобилни чипове – по-рано тази години обяви, че много от по-новите ѝ процесори (Snapdragon 820, 652, 650, 625 др.), откривани в актуалните за деня телефони, ще са в състояние да използват Galileo след софтуерно обновление.


Източник: www.esa.int

Снимка: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори