Ново устройство помага на недоносените бебета да дишат, без да уврежда зрението им


Група студенти от Университета Райс са разработили ново медицинско устройство, което може да бъде от критична важност за недоносените бебета в развиващите се страни.

Недоносените бебета често се нуждаят помощта на т. нар. устройство за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, което им осигурява правилните количества кислород в първите дни от живота им. Но този вид устройства обикновено са с висока цена, което често ги прави недостъпни за болничните заведения в развиващите се страни. Това налага импровизация на място, но ако количеството кислород не е правилно определено, може да доведе до увреждане на белите дробове и слепота.

Новото устройство може да бъде отпечатано на 3D принтер. Дизайнът му черпи идеи от този на обикновена спринцовка. То е проектирано така, че да използва ефекта на Вентури (намаляване на налягането на течност, което възниква, когато тя тече през по-тесен участък на тръба) за разпръскване на кислородното съдържание, докато то преминава през цилиндър. Буталото може да се регулира, за да се променя съотношението на влизащия въздух и кислород, което позволява да се доставя безопасно ниво на кислород на недоносени бебета на ниска цена.

Екипът все още усъвършенства устройството, но се надява, че в крайна сметка то ще може да се произвежда масово и да се разпространява в нуждаещите се райони. Иновативният подход на екипа учени показва, че с подходящите ресурси и експертни познания могат да бъдат разработени евтини и ефективни решения, които бързо да намерят практическо приложение.


Източник и снимки: Rice University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори