Динозаврите са изчезнали през пролетта


От години без никакво съмнение знаем, че преди около 66 милиона години сблъсъкът на огромен астероид със Земята води до изчезването на 75% от живота от лицето ѝ, включително проспериращите до онзи момент динозаври. Но сега знаем и нещо ново – това се е случило през пролетта!

Когато астероидът се удря в района на Чиксулуб в днешния полуостров Юкатан (Мексико), се освобождава енергия, която е над 2 000 000 пъти по-мощна от най-мощната ядрена бомба, взривявана някога.

Опустошителното събитие е оставило ясен отпечатък в слоевете скали и във вкаменелостите – повишено количество на елемента иридий. Този елемент е рядко срещан на Земята, но често присъства в състава на множество астероиди. Именно тази особеност използва екип от шведски учени в свое скорошно изследване.

Учените са изследвали добре запазени вкаменелости, открити в Северна Дакота, принадлежащи на есетрови риби. Те са установили, че рибите имат отломки от чудовищния удар в хрилете си, но никъде по-надолу в храносмилателната система. Това подсказва, че в конкретния случай смъртта им е настъпила почти мигновено.

Тъй като вкаменелостите са добре запазени, е било възможно ясно да се откроят моделите на растеж на рибите, които от своя страна дават информация за сезонните промени и за това кога рибите са се размножавали. Данните сочат, че по времето на смъртта им, в Северното полукълбо е било пролет.

Това е особено чувствителен етап от биологичния цикъл на повечето растителни и животински видове. В Южното полукълбо обаче е било есен и данните от други изследвания показват, че както изглежда, тамошните екосистеми са се възстановили почти два пъти по-бързо.


Източник: During, M.A.D., Smit, J., Voeten, D.F.A.E. et al. The Mesozoic terminated in boreal spring. Nature 603, 91–94 (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-04446-1

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори