Широкоразпространено обезболяващо крие сърдечни рискове, сочи ново изследване


Съвместно ново изследване на учени от Дания и САЩ сочи, че употребата на Диклофенак – широкоразпространено обезболяващо средство – крие здравни рискове, свързани със сърцето.

Диĸлoфeнaĸ e нecтepoиднo пpoтивoвъзпaлитeлнo лeĸapcтвo (HCΠBC), което дeйcтвa чpeз нaмaлявaнe нa вeщecтвaта, причиняващи възпаление и болка. В търговската мрежа има и други продукти, базирани на същата формула (C14H11Cl2NO2), носещи различни имена –  Диклак, Наклофен, Волтарен и др.

От години лекарите имат съмнения за сърдечно-съдови рискове, произтичащи от употребата на диклофенак. За да получат по-категорични данни, учените са използвали медицинските данни на над 6 милиона датчани, за периода между 1996 и 2016 година.

Те са използвали този огромен обем данни за да емулират наведнъж множество клинични изпитания. Така например, те са анализирали данните на хора, съобщили, че приемат диклофенак през 1996 г. и са проследили здравословното им състояние през следващата година. След това са сравнили резултатите с тези на други хора, приемали други HCΠBC, парацетамол или изобщо не приемали нищо за същия период.

Получените данни след усредняване резултатите от всички изследвания сочат, че при хората, приемали диклофенак вероятността за възникване на сърдечно-съдови проблеми през първите 30 дни след приемането му, е с 50% по-висока. Това също е и два пъти по-висок резултат, в сравнение с хората, приемали други HCΠBC или парацетамол.

Макар тези 50% да звучат страшно, редно е да се отбележи че абсолютния риск всъщност е доста нисък. От 1000 души, приемащи диклофенак и с нисък рисък от сърдечно съдови проблеми, само у 4 биха се появили сериозни такива в рамките на година и 1 би починал. Също така, тъй като проучването разчита на наблюдателни данни, то не може с абсолютна сигурност да каже, че именно диклофенака е причината за тези здравни проблеми. Но данните са достатъчни, за да подскажат, че употребата му трябва да бъде регулирана и внимателна, едва след изчерпване на други, потенциално по-безопасни медикаменти.


Източник: BMJ

Снимка: Doctor Autumnal sky (Wikimedia Commons)

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори