Да вкусиш… светлината!


Международен екип учени откри нов вид фоторецептор – едва третия, познат в животинското царство -, който е 50 пъти по-чувствителен от фоторецепторите в човешкото око.

Новият фоторецептор е открит у вид кръгли червеи и е много необичаен с това, че спада към семейството на вкусовите рецептори.

При проучванията си върху червеите, учените са забелязали, че въпреки липсата на очи у тях, те винаги се отместват, когато са осветени с фенерче. Изследванията са показали, че рецепторът, наречен LITE-1 директно абсорбира светлината, вместо да усеща промени в химичния състав, предизвикани от нея, както това правят останалите познати досега фоторецептори.

LITE-1 e и необичайно чувствителен към UV-A и UV-B лъчи – между 10 и 100 пъти в сравнение с другите два типа фоторецептори при животните. Освен това, той е и много по-различен от фоторецепторите, които могат да бъдат открити при растенията и микробите.

Откритието може да има различни практически приложения. Например, една от възможностите е да бъде разработено ново поколение слънцезащитни продукти, които в много по-голяма степен абсорбират вредните слънчеви лъчи. Друга възможност е на базата на това откритие и у други типове клетки да бъде изкуствено предизвикана фоточувствителност.


Източник: ns.umich.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори