Градовете ни променят еволюцията на растенията


Данните от ново изследване, обхванало 160 града в 26 държави, представят първото недвусмислено доказателство, че градската среда е сред основните сили в  еволюцията на растенията.

Учените са фокусирали вниманието си върху пълзящата (наричана още и бяла) детелина, като широкоразпространен вид и са сравнили образци, взети от градска среда, както и такива от близки селски местообитания.

Изследването показва, че условията на околната среда в градовете обикновено са по-сходни помежду си, отколкото в близките селски местообитания. В този смисъл центърът на Торонто в много отношения е по-сходен с центъра на Токио, отколкото с околните земеделски земи и гори извън града.

Установено е, че растящата в градска среда детелина произвежда по-малки количества циановодород, използван за защита от тревопасни живота, в сравнение с растенията в селска среда. Това откритие е валидно за градове с различен климат.

Резултатите могат да се използват, за да се започне разработването на стратегии за по-добро опазване на редките видове и да им се позволи да се адаптират към градската среда, казват изследователите. Те могат също така да помогнат на експертите да разберат по-добре как да предотвратят адаптирането на нежелани вредители и болести към човешката среда.


Източник: Science

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори