Хъбъл откри най-далечната известна звезда


Космическият телескоп Хъбъл откри най-далечната звезда, наблюдавана досега, съществувала в най-ранната възраст на нашата Вселена!

Откритието е колосален скок назад във времето. Наблюдаваната звезда е отдалечена на 12,9 милиарда светлинни години и когато светлината ѝ е поела пътешествието си към нас, Вселената е била едва в първия милиард години след раждането си.  Най-малките обекти, наблюдавани досега на такова голямо разстояние, са звездни купове, част от ранни галактики.

Звездата е наречена Earendel, което на староанглийски означава „утринна звезда„.

Звездата има масата на 50 слънца, като нашето, а яркостта ѝ е милиони пъти по-голяма, което я поставя сред най-ярките известни звездни обекти.

Въпреки яркостта си обаче, разстоянието, на което е отдалечена Earendel  е толкова голямо, че астрономите не биха я забелязали дори и с мощното „око“ на Хъбъл, ако Природата не се беше притекла на помощ. Между Earendel  и Земята стои масивен галактичен куп, чиято маса изкривява тъканта на пространството и по този начин създава мощна естествена лупа, която усилва светлината от обектите зад него.

Учените планират да потвърдят откритието си и чрез новия космически телескоп Джеймс Уеб, който на милион и половина километра от Земята все още се настройва, преди да пристъпи към пълноценна работа. Когато това стане, теоретично той е способен да забележи дори по-стари звезди от Earendel – нещо, което дълбоко вълнува астрономите, изследващи раждането на Вселената и най-ранните ѝ периоди.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори