В Китай започна построяването на най-големият радиотелескоп в света


Търсенето на сигнали от извънземни цивилизации става все по-сериозно. Заявка за това е новият радиотелескоп FAST, чиито строеж вече започна в Китай.

Компонентите за него се правят от 2011, но сега вече са готови и в ход е същинския строеж на телескопа. Когато той бъде завършен, ще бъде най-големия радиотелескоп в света. С диаметър от 500 метра, и с монтирани над 4400 отделни панела, той надминава досегашния титуляр – телескопа в Аресибо – с почти 200 метра. С обиколка от около 1.6 км., само за да го обиколите пеш, ще са ви нужни 40 минути!

FAST-Aperture-Spherical-Radio-Telescope

Телескопът е разположен в югозападната китайска провинция Guizhou, в падина между 3 хълма, отдалечени един от друг на 500 м. Това създава идеални условия за разполагането му.

Новият телескоп ще е в състояние да сканира 3 пъти по-надалеч във Вселената, а прецизността му е 10-кратно по-голяма от тази на телескопа в Аресибо. Тези му характеристики ще го направят изключително полезен инструмент не само в търсенето на сигнали от потенциално съществуващи извънземни цивилизации, но и за най-разнообразни астрономически наблюдения.

Очаква се строежът да бъде завършен по план през 2016.

Източник: http://news.xinhuanet.com/english/2015-07/23/c_134441260.htm

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори