Най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа: Вълновата къща


Вълновата къща в Хайделберг, Германия, е най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа. Този иновативен център за данни е завършен само за 140 часа. Той се отличава с уникален дизайн във формата на вълна, който придава стил и се справя с типичния скучен вид на традиционните центрове за данни.

Центровете за данни нямат прозорци и големи отвори от съображения за сигурност. Това не е проблем в отдалечените райони, където обикновено са разположени, но с приближаването им към градските райони се появява необходимост от по-привлекателен във визуално отношение дизайн. Новата сграда отговаря на тази нужда със своя интересен дизайн, който е трудно да се постигне с традиционните методи на строителство.

Сградата е построена с помощта на принтер COBOD BOD2, който работи с рециклируема, подобна на цимент смес, която полага на слоеве през дюза със скорост от 4 квадратни метра на час, за да създаде външните стени. Целият процес на отпечатване е отнел около 140 часа. След това за финални щрихи, като, като врати, покрив, осветление, кабели и основно оборудване на центъра за данни, е била необходима ръчна намеса. Робот е извършил вътрешното боядисване.

Вълновата къща е интересен и иновативен проект, който демонстрира потенциала на 3D печата в съвременното строителство. Като най-голямата 3D отпечатана сграда в Европа, тя поставя нов стандарт за бъдещите конструкции и подчертава значението на естетиката и функционалността в строителството.


Източник и снимки: Yanko Design

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори