Вторият приемник на изкуствено сърце във Франция, е възстановен


През август миналата година, 69-годишен французин стана едва втория човек в страната, получил изкуствено сърце от ново поколение. Осем месеца по-късно, по собствените му думи, той е възстановен до степен, в която може да се отдаде на колоездене.

Преди операцията мъжът беше смъртно болен от сърдечно заболяване. В това си състояние той получи ново изкуствено сърце, създадено от френската компания Carmat.

Сърцето е изградено от меки биоматериали, които предотвратяват образуването на съсиреци, а също и не предизвикват отхвърляне от имунната система. Поставено в гръдния кош на пациента, то се захранва от батерии, носени на колан на кръста му.

Smart-Artificial-Heart-Carmat

Smart-Artificial-Heart-Carmat-2

Smart-Artificial-Heart-Carmat-5

5fdb2fc13d_coeur-carmat-2

Първият пациент, получил подобно сърце, беше на 76 години, също смъртно болен. С новото сърце той живя около два месеца след операцията. Новият пациент обаче се чувства много по-добре и в момента се връща към обичайния си начин на живот.

Според данни на компанията-производител, около 100 000 души в САЩ и Европа имат нужда от сърдечна трансплантация. В момента компанията изпълнява първата фаза от плана си за въвеждане на новото изкуствено сърце – имплантирането му в четири смъртно болни  пациента. Втората фаза е това сърце да бъде поставено на 20 пациента. Ако двете фази се окажат успешни, това ще отвори пътя към възможността да се помогне на много по-голям брой хора, имащи нужда от ново сърце.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-04-france-artificial-heart-recipient-recovered.html
Снимки: Carmat

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори