Всяко 11и 12-годишно дете във Великобритания ще се сдобие с безплатен микро компютър


BBС започна доставката на първия 1 милион броя от микро компютъра micro:bit, безплатно за учениците във Великобритания. Това е част от обявената миналата година инициатива „Make it Digital“, чиято цел е да се създадат умения за програмиране още от най-ранна възраст.

Микро компютърът micro:bit е миниатюрно устройство, включващо процесор, светодиоден дисплей, бутони и различни сензори, сред които датчик за движение и компас.

Децата ще могат да програмират micro:bit чрез обикновен редактор на код или чрез приложение директно от смартфоните си. На уеб страницата на micro:bit пък има налични ръководства, с чиято помощ учители, ученици и любознателни родители ще могат да усвояват по-лесно необходимите умения за програмиране.

micro:bit може да се свързва и към различни устройства от ежедневието, което прави приложението му универсално – от прости игри, през създаването на умни часовници и дори устройства за космически изследвания.

Инициативата е повече от похвална и засега можем само благородно да завиждаме на възможността, която ще имат британските деца. Дано дойде ден, в който и в България се появи подобна инициатива…

Източник: https://www.microbit.co.uk

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори