Нова процедура обещава бъбречна трансплантация от всеки донор


Нова процедура прави възможна трансплантацията на бъбреци, без да е необходима съвместимост с донора. В бъдеще може да бъде възможно за всеки един друг орган.

Изследователи от Медицинското училище Perelman към Университета в Пенсилвания са автори на новата процедура. Тя разчита на метод, известен под името десенсибилизация , който може да спаси живота на хиляди хора по света, които така и не дочакват откриването на винаги недостигащите съвместими с тялото им бъбреци.

Десенсибилизацията първоначално включва изчистване на тялото на пациента от собствените му антитела. На следващ етап в тялото се влива разтвор, съдържащ други антитела, грижещи се за защита тялото, докато то си изработи свои собствени. Поради все още не напълно ясни за учените причини, регенерираните антитела са много по-слабо чувствителни към трансплантираните бъбреци.

Понастоящем процесът е скъп – в САЩ самата процедура по десенсибилизация струва около $30 000, а бъбрека е още $100 000. Но макар  и висока, тази цена е по-изгодна от диализата, през която очакващите нов бъбрек трябва да минават – около $70 000 в САЩ.

Изследователите също така смятат, че по всяка вероятност десенсибилизацията може да бъде използвана и при трансплантацията на други органи, сред които черен дроб и бели дробове.

Да се надяваме, че процедурата по-бързо ще стане много по-достъпна и широкоразпространена!

Източник: http://www.nejm.org.sci-hub.io/doi/full/10.1056/NEJMoa1508380

Изображение: http://youpreventdisease.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори