Вселената ни умира…


Знам, това е мрачно заглавие. Но като хора, уповаващи се на научното мислене, сме длъжни да приемаме фактите, независимо дали ни харесват или не. А един от потвърдените наскоро факти, е именно, че вселената ни бавно, но неумолимо върви към студен и мрачен край.

Изводът е получен от изследванията на международен екип от астрономи, провели изследване на над 200 000 галактики.

В рамките на изследването те са измерили генерираната енергия в голяма част от космическото пространство. При това – с точност, непостигана досега. Получените данни са категорични – генерираната енергия от вселената ни е едва 50% от тази, която е била преди само 2 милиарда години.

Измерванията са наистина мащабни и прецизни. Учените са използвали 7 от най-мощните телескопи в света и са провели измервания в 21 различни дължини на вълните – от най-далечните части на ултравиолетовия, до най-далечните части на инфрачервения спектър.

Още през 90-те години на миналия век учените с голяма степен на сигурност започнаха да допускат, че вселената ни постепенно гасне, но новите данни за първи път потвърждават това по един безапелационен начин.

Със съществуването на все по-малко и по-малко ярки звезди, шансовете за възникване и развитие на живот също ще намаляват, докато отминават еони от време… А след около 100 милиарда години Вселената ще е толкова разширена и студена, че ще бъде обгърната от на практика пълен мрак.

Все пак, не се потискайте твърде много. Далеч преди Вселената да изстине, нашето собствено Слънце ще се погрижи да ни изпепели – след около 5 милиарда години. След още два пъти по толкова пък, галактиката ни ще се сблъска са галактиката Андромеда и кой би могъл да каже какво би се случило в един такъв космически „билярд“…

Но междувременно имаме достатъчно време да се порадваме на красивият свят, който текущо обитаваме, да се опитаме да решим проблемите, които са ни по силити и да продължим да се развиваме. А пък един ден, кой знае, може би ще открием начин да спасим и Вселената….

Източник: http://www.icrar.org/home/the-universe-is-dying

Снимка: Photobucket

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори