За първи път учени откриха водни молекули на повърхността на астероид


Учени откриха водни молекули на повърхността на астероид за първи път, което може да има огромно значение за разбирането ни за произхода на водата на Земята и за търсенето на живот във Вселената.

Изследователи от NASA и Германската космическа агенция (DLR) използваха данни от Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (SOFIA), модифициран самолет Boeing 747SP, носещ 2,7-метров телескоп.

Екипът анализира инфрачервените спектри на четири богати на силикати астероида, скалисти останки от ранната Слънчева система. Те установиха, че два от тях имат отличителна черта, която показва наличието на молекулярна вода на повърхността им.

Смята се, че водата не е под формата на лед, а е химически свързана с минералите в скалите. Това предполага, че водата не е добавена по-късно от комети или други ледени тела, а се е образувала на място по време на еволюцията на астероида.

Откритието е важно, тъй като показва, че водата може да е по-широко разпространена в Слънчевата система, отколкото се е смятало досега. Това може да е от съществено значение за формирането на планетите и появата на живота.

Находката отваря нови възможности за изследване на Слънчевата система и отвъд нея. Водата е ключова за живота, какъвто го познаваме, а откриването ѝ на неочаквани места може да означава, че има повече обитаеми среди, отколкото сме предполагали.


Източник: Anicia Arredondo et al, Detection of Molecular H2O on Nominally Anhydrous Asteroids, The Planetary Science Journal (2024). DOI: 10.3847/PSJ/ad18b8

Снимка: NASA/Carla Thomas/Southwest Research Institute

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори