Откриха вирус, който убива спящи бактерии


Изследователи от Швейцария откриха вирус, способен да убива спящи бактерии — обещаващо ново оръжие в борбата с резистентните към антибиотици инфекции. Вирусът е способен да атакува Pseudomonas aeruginosa — бактерия, която може да причини сериозни инфекции на дихателната система при хората.

Наречен Paride, вирусът се прикрепя към повърхността на бактерията и я изважда от спящото ѝ състояние. След това я превзема отвътре и започва да прави свои копия,  докато бактерията буквално се пръсне — процес, водещ до смъртта ѝ и същевременно до освобождаването на нови копия на вируса, готови да превземат още такива бактерии.

Учените са установили, че Paride е особено ефективен, когато се комбинира антибиотик, наречен меропенем. Този антибиотик не позволява на бактериите да образуват нова клетъчна стена, което ги прави още по-уязвими към инфекция.

Новооткритият вирус  има няколко потенциални предимства за лечение на резистентни към антибиотици инфекции. Първо, той е много ефективен при унищожаването на спящи бактерии, които обикновено са трудни за лечение с антибиотици.

Второ, Paride е специфичен за P. aeruginosa. Това означава, че е малко вероятно той да предизвика странични ефекти и е малко вероятно да навреди на микробиома на пациента. Учените се надяват да открият и разработят и други подобни тясноспециализирани вируси, които да са специално насочени към други видове бактерии.

И накрая, Paride е лесен за производство. Това го прави по-достъпен вариант от антибиотиците, които често са скъпи и трудни за разработване.


Източник: Maffei, E., Woischnig, AK., Burkolter, M.R. et al. Phage Paride can kill dormant, antibiotic-tolerant cells of Pseudomonas aeruginosa by direct lytic replication. Nat Commun 15, 175 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-023-44157-3

Снимка: Enea Maffei / ETH Zurich

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори