Виртуални пътешествия в училище с Google Expeditions


Миналата година от Google представиха Google Cardboard – комплект за виртуална реалност (ВР)… направен от обикновен картон и чифт лупи. Той позволяваше буквално за няколко долара човек за първи път да се докосне до света на виртуалната реалност. За целта просто трябваше да инсталира специално приложение на телефона си, да го постави в картонения визьор и да започне да се забавлява!

knox-v2_2x

Една година по-късно Google Cardboard е хит, сред много от технологичните ентусиасти (и не само!), защото е наистина лесен и достъпен начин човек да се запознае с ВР.

0528_cardboardvr

Да се потопиш в друг свят, в който можеш свободно да се разхождаш, разглеждаш, изследваш или взаимодействаш, има далеч по-широко приложение от това да се използва само да забавление. Пилотите от години използват ВР в симулатори, за да придобият необходимите летателни умения. Инженери и архитекти се възползват от ВР, за изпробват и най-дръзките си идеи… И още и още… Затова тази година от Google направиха следващата крачка, а именно – да предложат образователно приложение на ВР.

Запозвайте се с Google Expeditions – средството, чрез което много от часовете на децата ви биха могли да се превърнат в истинско вълнуващо приключение!

Обяснено накратко, Google Expeditions представлява комплект от 30 картонени визьора, 30 телефона и 1 таблет. Учителят зарежда виртуалната разходка на таблета, който е синхронизиран с телефоните, чрез специално създадено за целта приложение. След това децата просто трябва да поставят визьора пред очите си и свободно да посетят виртуално места, които може би никога няма да видят на живо. Далечна страна? Лесна работа! Океанското дъно? Разбира се! Марсианските хълмове? Защо не! Възможностите са наистина безгранични и човек може само да си представи колко позитивно би реагирало будното детско съзнание на чудния свят, който се разкрива пред очите му. През това време учителят наблюдава групата, като във всеки момент разходката може да бъде поставена на пауза, за да бъдат зададени въпроси или да се наблегне на нещо по-важно.

29google-web-superJumbo

Понастоящем Google раздава безплатно комплектите си на избрани училища, започвайки с такива в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и Бразилия.

Ако сте учител, проявявате интерес към това малко късче от бъдещето, идващо със страшна сила и се питате дали това е възможно и в България, сега е момента да посетите https://www.google.com/edu/expeditions/, и да прочетете наличната информация, както и да оставите заявка за проявения интерес. Може би това ще е малка, но полезна стъпка към осигуряването на адекватна среда и помощни средства, с които децата ни да оценят колко безкрайно красив, разнообразен и интересен е света в който живеем. И да се научат да го ценят.

Снимки: Google; Andrew Federman

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори