Вегетарианството води по-лошо здраве


Екип учени от Австрия публикуваха изследване, показващо, че вегетарианците като цяло имат по-лошо здраве от хората, консумиращи и месо.

Изследването е проведено от учени от Института по социална медицина и епидемиология, към Медицинския университет на Грац и в него са обхванати 1320 души, сред които има както вегетарианци, така и хора, хранещи се комбинирано с месо плюс много плодове и зеленчуци, а също и такива, който почти не вкусват нищо „зелено“. Получените данни показват как се отразява изцяло растителната, комбинираната и предимно месната диета върху здравето ни.

Данните от проведеното изследване недвусмислено сочат, че като цяло вегетарианците има по-лошо здраве, по-често се нуждаят от медицински грижи, предприемат по-лоши превантивни здравни мерки и имат по-лошо качество на живота. Допълнително от това учените са отчели и „чувствително по-висок“ брой ракови заболявания сред вегетарианците.

Вегетарианците също така по-рядко се ваксинират и посещават лекаря си, което вероятно произтича от това, че се предоверяват на това колко здравословна е диетата им и че всички необходими им „лекарства“ са в поредната „суперхрана“, която консумират.

Все пак, не всичко са лоши новини. Вегетарианството има и някои благоприятни „странични ефекти“. Така например, като цяло вегетарианците имат по-нисък индекс на телесната маса, по-малко страдат от заболявания, свързани с висок холестерол и диабет тип 2. Също така те спортуват повече, пушат и консумират алкохол по-малко.


Източник: Nutrition and Health – The Association between Eating Behavior and Various Health Parameters: A Matched Sample Study

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори