Иновативна ваксина срещу деменция е на път да достигне до клинични изпитания върху хора в рамките на следващите 2 години


Току-що започнало, новото десетилетие на 21-ви век вече обещава някои наистина вълнуващи научни пробиви. Един от тях е възможността в рамките му да се появи работеща ваксина срещу болестта на Алцхаймер!

Новината идва от американски учени, които съобщиха за успешни резултати при използването на нова ваксина върху лабораторни мишки.

В рамките на изследването ваксината е успяла значително да намали натрупването на 2 специфични протеина в мозъка, пряко свързани с появата и развитието на болестта на Алцхаймер.

С оглед постигнатото до момента, учените очакват, че ги делят не повече от 2 години от момента, когато ще са готови да предложат завършена ваксина, годна за клинични изпитания върху хора. Успешната разработка на подобна ваксина е, меко казано, значима победа за медицината. С оглед постоянно увеличаващата се продължителност на човешкия живот, болестта на Алцхаймер все по-често е зловещ спътник на старите хора. Намаляването на вероятността за появата ѝ ще им даде възможност пълноценно да живеят старините си.


Източник: Alzheimer’s Research & Therapy

Снимка: ValeryBrozhinsky/Depositphotos

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори