В Шотландия няма нито един случай на рак на маточната шийка при ваксинираните жени преди 16 години


Ново проучване показа, че от началото на програмата за имунизация в Шотландия преди 16 години, не са открити случай на рак на маточната шийка при нито една от напълно ваксинираните жени, получили ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV), когато са били на 12-13-годишна възраст.

Проучването е поредното, чиито резултати категорично показват, че ваксината срещу HPV е много ефективна за предотвратяване на развитието на рак на маточната шийка.

HPV е често срещан вирус, който обикновено се разпространява чрез сексуален контакт. Той е отговорен за почти всички случаи на рак на маточната шийка, както и за други видове рак, включително рак на влагалището, на главата и шията, на ануса и др.

В Шотландия ваксината срещу HPV се предлага като рутинна имунизация чрез училищни програми. Тя помага да се предпазят както момчетата, така и момичетата от други ракови заболявания, свързани с HPV, на по-късен етап от живота.

В България се осигуряват безплатни ваксини срещу човешки папилома вируси (HPV) за момичетата на възраст между 10 и 13 години.


Източник: Tim J Palmer, Kimberley Kavanagh, Kate Cuschieri, Ross Cameron, Catriona Graham, Allan Wilson, Kirsty Roy, Invasive cervical cancer incidence following bivalent human papillomavirus vaccination: a population-based observational study of age at immunization, dose, and deprivation, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2024;, djad263, https://doi.org/10.1093/jnci/djad263

Снимка:

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори