Броят на бенките на дясната ръка подсказва риска от развитие на меланома


Броят на бенките на дясната ви ръка може да служи като индикатор колко бенки имате по цялото тяло. А техният брой пък е един от индикаторите, чрез които може да се направи оценка доколко голям е риска от развиването на меланома.

Изследването е извършено от учени в Кралския колеж в Лондон. Изследователите са анализирали данни от почти 4000 здрави двойки жени-близнаци, участвали в проучване на близнаците във Великобритания между 1995 и 2003. В рамките на това изследване на участниците са им правени различни изследвания, включително оглед на кожата, типа ѝ, както и броят лунички и бенки.

Събраните данни по-късно са използвани и при ново изследване с други жени и мъже. Резултатите от него показват, че жените с повече от 7 бенки на дясната си ръка, 9 пъти по-често от останалите е вероятно да имат над 50 бенки по цялото си тяло. Жените с повече от 11 бенки е най-вероятно да имат над 100 бенки по цялото си тяло, а това според учените е „сериозен признак за риск от меланома“.

Все пак ако преброите бенките си и броят им ви притесни, не бързайте да изпадате в паника – само около 20% до 30% от случаите на тази най-сериозна форма на рак на кожата, са пряко свързани с бенки. Все пак, хубаво е човек да си обръща внимание да здравето и да реагира по-рано при възможност.

Източник: http://www.kcl.ac.uk/newsevents/news/newsrecords/2015/October/More-than-11-moles-on-your-arm-could-indicate-higher-risk-of-melanoma.aspx

Снимка:  BSIP/UIG/Getty Images/Universal Images Group

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори