Британски учени искат разрешение за генетична промяна на ембриони


Група британски изследователи, занимаващи се  с изследвания на стволови клетка, подадоха формална молба за разрешение за генетична модификация на човешки ембриони. Ако тя бъде одобрена, може да постави началото на нова вълна от изследвания.

Молбата, подадена пред британската Служба за човешко оплождане и ембриология, идва само няколко месеца след като китайски учени извършиха първи подобни експерименти, с цел да премахнат генетично заболяване на кръвта.

Подобни изследвания (върху човешки ембриони) в момента са на практика табу в повечето страни по света, най-често заради страха, че хората биха използвали технологията, за да създадат „дизайнерски бебета“.  Често пречка са и причини от религиозно или дори политическо естество.

Изследователите искат да проведат въпросните изследвания, за да подобрят развитието на ембриона след ин витро оплождане. Необходимите им за целта ембриони ще бъдат осигурени от двойки, имащи по-голям брой ембриони при ин витро процедура. Учените ясно посочват, че тези ембриони няма да бъдат износени до край, те просто ще бъдат използвани, за да се изучават най-ранните етапи от ембрионалното развитие, след което ще бъдат унищожени.

Техниката, която ще се използва е така наречения CRISPR/Cas9 инструмент за редактиране на генома. Тя съществува от 2012, когато учените откриха, че някои бактерии притежават своеобразен механизъм, чрез който могат „в движение“ да си изработват имунитет срещу досега непознати за тях заболявания. Именно тези бактерии се използват от учените, за да открият и унищожават чужда за организма ДНК. Това става чрез използването на специален белтък, наречен Cas9. С помощта на този инструмент, отделни части от генома могат да бъдат премествани, пререждани или премахвани, с цел добавяне на нови биологични черти или премахването на такива.

Все още не е ясно дали поисканото разрешение ще бъде дадено, но определено не е невъзможно – в началото на годината Великобритания стана първата страна в света, в която официално беше позволено ин витро процедурата за дете от трима родителя.

Източник: http://www.theguardian.com/science/2015/sep/18/uk-scientists-seek-permission-to-genetically-modify-human-embryos

Снимка: Alamy

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори