Бозайниците са преминали към дневен начин на живот едва след измирането на динозаврите


Учени от университета на Тел Авив публикуваха изследване, според което бозайниците са преминали към активност през деня едва след като повечето динозаври са измрели.

Повечето днешни бозайници, дори онези, които са активни през деня, всъщност имат зрение и други сетива (например остър слух или обоняние), които са по-характерни за нощен начин на живот. В очите им липсва област, наречена фова, изпълнена с конусовидни фоторецепторни клетки, които могат да регистрират цветове при ярка светлина. Вместо това те имат повече пръчковидни фоторецептори, които по-лесно улавят светлина при ниска осветеност, но осигуряват относително ниска детайлност на видяното.

Изключение от горното правят хората и маймуните, които са единствените бозайници, еволюирали за дневен начин на живот, притежаващи фова и зрението им е близко до това на други типично дневни животни, като много от влечугите и птиците.

Данните сочат, че през Мезозойската ера, приключила с масовото измиране на динозаврите, вследствие на глобален катаклизъм, бозайниците са били почти изцяло нощни животни.

Въпреки, че това изследване само по себе си не е достатъчно за да се докаже, че бозайниците са излезли „на светло“, защото са изчезнали динозаврите, връзката между двете събития е интригуваща и ще бъде предмет на по-нататъшни изследвания.


Източник: www.theguardian.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори