Откриха богата и разнообразна екосистема в подводен регион, определен за минно-добивни дейности


Изследователи откриха процъфтяваща екосистема в област, определена за подводни минно-добивни дейности.

Зоната Кларион-Клипертън, намираща се в Тихия океан е една от целите на предстоящи дълбоководни минно-добивни дейности. Там има големи залежи на метали, като манган, никел, кобалт и мед, концентрирани в характерни струпвания на океанското дъно. Очакванията са, че преди средата на века дълбоководния добив на метали и минерали ще е широкоразпространен, с оглед изчерпващите се сухоземни залежи. Но скорошно откритие показва, че преди да се обърнем към тези нови, неразработени източници на така ценни суровини, трябва добре да проучим средата.

В проучване, публикувано от  Scientific Reports, учени съобщиха, че зоната  Кларион-Клипертън се оказва дом на богата екосистема. Повечето от половината открити там организми са били непознати досега за науката! Сред тях са представители на ракообразните, червеите, мекотелите и други безгръбначни животни. Нещо повече – повечето организми са концентрирани именно около източниците на метали и минерали, които при започване на минно-добивни дейности ще бъдат унищожени.

537-sealife

536-fish

534-sealife

Учените възнамеряват да продължат проучванията си върху живота в този тихоокеански регион, за да може да се направи обективна оценка доколко и как започването на добив на ценни за нас суровини би се отразил на екосистемата.


Източник: www.nature.com

Снимки: Diva Amon/Craig Smith, University of Hawai’i at Mānoa

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори