Бионично сърце с безжично зареждане работи в гърдите на млад мъж


Повече от 50 години са изминали от поставянето на първата сърдечна помпа. Оттогава този тип устройства са спасили безчет животи на хора, чиито сърца не могат да изпомпват достатъчно кръв.

За да работи една сърдечна помпа е необходимо електричество, което тя получава от батерия. Но зареждането на тази батерия е меко казано неудобно – обикновено през дупка в коремната област на пациента излиза кабел, който се свързва директно към електрическата мрежа или външна батерия. Този отвор в тялото носи със себе си немалък риск от инфекция. Но сега една нова сърдечна помпа е способна да реши всички тези проблеми, като се зарежда безжично!

Дело на израелската компания Leviticus Cardio, сърдечната помпа вече е намерила първото си реално приложение – в гърдите на 24-годишния Исмаил Турсунов от Казахстан. Тя няма нужда от кабели, за да се зарежда и е способна да работи 8 часа с един пълен заряд на вградената си батерия. А когато зарядът падне, достатъчно е пациента да си сложи специален „колан“, за да зареди помпата.

Принципът на зареждане на новата сърдечна помпа всъщност не се различава от безжичното зареждане при някои съвременни телефони или битова електроника (електрическа четка за зъби например). Системата се състои от индуктивен елемент и контролно устройство, имплантирани в гърдите на пациента. Коланът, който се слага за зареждане също съдържа разполага с индуктивен елемент. Той създава променливо електромагнитно поле, което захранва вградения в тялото индуктивен елемент. Той на свой ред превръща полето обратно в електрически ток и така зарежда вградената батерия.

Текущото ниво за заряда на батерията на сърдечната помпа, както и всякакви сигнали за неизправност се показват на екрана на часовник, носен от пациента. По този начин той може да в продължение на часове да върши обичайните си задачи, без да се тревожи постоянно за необходимостта от зареждане или за възникването на някакъв проблем с устройството.

Операцията е истински медицински пробив и е основата на осигуряване на още по-добър и нормален живот на хората, нуждаещи се от сърдечна помпа.


Източник: The Journal of Heart and Lung Transplantation

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори