Бионично око възстанови централното зрение на 80-годишен британец


80-годишен жител на Манчестър стана първият човек в света, с възстановено централно зрение, благодарение на бионично око.

1971

Рей Флин от години страда от дегенерация на макулата – онази малка централна част от ретината, позволяваща ни да имаме ясен поглед върху заобикалящия ни свят. При това заболяване човек постепенно губи централното си зрение, докато най-накрая стигне до състояние на практическа слепота, тъй като не може да различава нищо на пътя си.

За възстановяване на зрението е използвано първото комерсиално налично бионично око – Argus II. Налично от няколко години, то досега беше използвано при над 130 човека, загубили зрението си заради рядка генетична болест, наречена пигментен ретинит – наследствено дегенеративно очно заболяване, за което към момента няма лечение и в най-тежката си форма води до слепота.

За разлика от тях, болестта на Флин е пощадила периферното му зрение. Така той се превръща в първия човек, виждащ едновременно по биологичен и небиологичен път.

Argus II помага на хората да прогледнат отново, като им дава възможността да възприемат светлинни форми, които мозъка постепенно се научава да разпознава като образи. Системата използва миниатюрна камера, прикрепена към очила, носени от пациента. Нейният сигнал се изпраща за обработка към малък компютър носен на колана, а той от своя страна обработва информацията и я изпраща безжично към вграден в окото на пациента имплант, свързан със светлочувствителните клетки в задната част на окото.

diagram Argus II

Към момента лекуващите лекари съобщават, че зрението на Флин се възстановява забележително добре.

Източник: http://www.theguardian.com/uk-news/2015/jul/21/bionic-eye-pensioner-manchester-vision-restored

Снимки: Second Sight; Peter Byrne/PA 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори