Бионично око връща изгубеното зрение, като директно изпраща информация до мозъка


Може би не след дълго хората няма да се нуждаят от очи, за да виждат! За такава възможност загатва ново бионично око, което ще бъде тествано върху сляп пациент в Австралия.

Новото бионично око, всъщност представлява специална камера, вградена в очила. Тя приема сигнал от заобикалящия ни свят, след което той се обработва от джобен компютър. Обработеният сигнал от своя страна се предава директно на имплант в мозъка на пациента, състоящ се от 11 малки плочки, всяка с по 43 електрода. Така носещият бионичните „очи“ получава визуална представа за света, дори без да се нуждае от истински очи с поне частично работеща ретина.

Имплантът понастоящем осигурява изображение с едва около 500 пиксела. Това е далеч от около 2-та милиона пиксела, които би осигурило едно истинско око, но е достатъчно, за да осигури основна визуална информация, която да позволи на пациента да се ориентира в пространството.

Тестовете на бионичното око започват през 2016.

Източник: https://www.newscientist.com/article/mg22830521-700-bionic-eye-will-send-images-direct-to-the-brain-to-restore-sight

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори