Учените от CERN може би са по следите на нова частица


Учените от CERN обявиха нови резултати от провежданите изследвания с Големия ускорите на частици.Те загатват за потенциалната възможност за откриване на нова елементарна частица, непозната досега.

Последното голямо откритие, направено чрез ускорителя, беше Хигс бозона – елементарната частица, теоретично предсказана преди повече от 50 години, чрез която останалите частици се сдобиват с маса. Засега новите данни са съвсем предварителни и все още възможността те да се окажат плод на случайни флуктуации при експериментите, е достатъчно голяма. Но ако последващи експерименти придадат допълнителна тежест на резултатите, може би учените са на път да разгърнат нова страница от света на най-малкото.

Една от вълнуващите възможности, е те да са открили „роднина“ на Хигс бозона – нова, по тежка частица. Друго, още по-важно откритие, би било това да се окаже теоретично описания гравитон – квантовата частица, носител на гравитационната сила. Ако последната възможност се окаже реален резултат, тогава знанието ни за света ще се обогати невъобразимо – счита се, че ако някои от теориите, описващи наличието на паралелни вселени, са верни, то именно чрез гравитоните би могло да експериментално да се докаже съществуване им.

Експериментите и анализа на данните през идните месеци и години, ще покажат дали горните очаквания ще се оправдаят…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори