Бионичните крака, контролирани с мисъл, са вече реалност!


Gudmundur Olafsson е 48-годишен исландец, който е прекарал повече от половината си живот с частично ампутиран крак, след претърпян инцидент. През голяма част от времето той е носил различни протези, които донякъде са облекчавали положението му. Но сега, от 14 месеца насам той е един от първите реални потребители на ново поколение бионични протези, чието управление става само с мисъл!

ossur_sensor_controlled_bionic_foot

Бионичната протеза, наречена Proprio Foot e дело на компанията Ossur. Управлението става като електрическите импулси от мозъка достигат до основата на крака, откъдето безжично се предават на бионичната протеза. Движението е възможно най-естествено, тъй като няма никакво забавяне при предаването на сигнала и бионичната част от крака го получава още преди мускулите да са започнали да се свиват.

Макар да има и други демонстрации на подобни протези, Proprio Foot  е една от първите, които се тестват в реалния живот, извън лабораторни условия. Тя се отличава с простота, а процедурата по самото имплантиране на сензорите, предаващи сигнали към протезата, отнема само 15 минути. Тъй като в човешкото тяло не се поставят никакви източници на захранване или други износващи се части, поставянето на сензорите е еднократна операция.

Компанията-производител провежда тестове и  с друг пациент и е в процес на подготовка за клинични тестове в голям мащаб.

proprio_foot_sitting_at_table_photo_courtesy_of_ossur robotic-foot-proprio

Източник: http://www.ossur.com/prosthetic-solutions/products/feet/bionic-feet/proprio-foot

Снимки: Ossur

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори