Австралия е на път да изкорени рака на маточната шийка


Австралия е на път да се превърне в първата страна в света, успешно изкоренила рака на маточната шийка!

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ) е предавана по полов път инфекция, която е отговорна за 99.9% от случаите на рак на маточната шийка. В световен мащаб болестта причинява смъртта на една жена на всеки 2 минути. Но, както се оказва, Австралия е в състояние да даде чудесен пример за това как навременната (и всеобхватна) ваксинация в комбинация с редовни профилактични прегледи, е в състояние бързо да доведе до драматични промени и то за добро.

От 2007 г. в страната се осигурява безплатна ваксина за момичетата между 12-13, когато е оптималното време за поставяне на ваксината, а жените между 25-74 години минават през профилактични прегледи на всеки 5 години. От 2013 г. безплатно ваксиниране се осигурява и за момчетата.

Резултатите от подобни практики са повече от убедителни. Само за периода 2005 – 2015 г. честотата на заразяване с ЧПВ сред младите жени между 18 и 24 години е намаляла от 22.7% на 1.1%.

Ако текущото ниво на ваксинация и профилактични прегледи се запази, в рамките на 10 до 20 години случаите на рак на маточната шийка в Австралия ще бъдат сведени буквално до няколко на година или дори напълно ще изчезнат!

Удивително е, че заради високия процент ваксинирани, сред населението вече се наблюдава т. нар. „стаден имунитет„, при който имунизирането на достатъчно голям брой здрави хора възпрепятства разпространението на болестта към  онези, които са твърди слаби, млади или стари, за да бъдат ваксинирани. За да действа този имунитет, обикновено се приема, че нивото на ваксинирани трябва да е не по-ниско от около 95%.


Източник: www.thewomens.org.au

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори