Най-голямата бижутерийна компания в света преминава изцяло към синтетични диаманти


Най-голямата бижутерийна компания в света – датската Pandora A / S – скоро ще продава единствено синтетични диаманти.

Формирането на естествените диаманти отнема милиарди години, огромно налягане и температури, единствено съществуващи на около 200 км. под земната повърхност.

Добивът им е труден, свързан е с унищожаване на околната среда и много често е на места, където се нарушават основни човешки прави и масово се използва детски труд.

Поради тези причини Pandora се обръща към науката и лабораторно създадените диаманти, които физически и оптически са идентични с естествените – разликата е само в начина им на създаване.

От компанията използват метод, наречен Отлагане на химически пари. При него във вакуумна камера се поставя малка частица синтетичен диамант, който след това се „отглежда“ до голям диамант чрез прилагането на висока температура и плазма.

Целият процес отнема едва няколко седмици, а разходите за получаване на подобни диаманти са 1/3 от тези за добива и обработката на естествените.

Плановете на компанията са от 2022 г. всичките ѝ диаманти да са добивани и създавани по този начин, като същевременно прекрати участието си в добива на естествените.


Източник: https://pandoragroup.com/investor/news-and-reports/newsdetail?id=24186

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори