Втори живот, след 24 000 години в леда


Ротаториите (наричани понякога и ротифери) са широкоразпространени микроскопични сладководни червеи. Те са известни с издръжливостта си и способността да оцеляват дори силно неблагоприятни условия…, но все пак вероятно малцина са очаквали, че могат да оцелеят 24 000 години в лед, след което да се върнат към живот!

Откритието е направено от руски учени, провеждащи изследвания върху пробва от вечнозамлъзналия горен почвен слой в Сибир. Те са използвали специални методи за извличане и предпазване на пробата от външно замърсяване и са я датирали на около 24 000 години – около 12 000 години преди края на последната ледникова епоха.

В лабораторни условия учените са успели да извлекат и размразят единичен представител на микроскопичните червеи. Създанието не само е показало всички признаци на активност след размразяването си, но дори се е размножило успешно (ротаториите се размножават асексуално, чрез партеногенеза – от неоплодени яйцеклетки).

Откритието, както последващите изследвания могат да „подскажат“ на учените за иновативни начини за криогенно съхраняване на човешки клетки, тъкани и органи.


Източник: Lyubov Shmakova, Stas Malavin, Nataliia Iakovenko, Tatiana Vishnivetskaya, Daniel Shain, Michael Plewka, Elizaveta Rivkina,
A living bdelloid rotifer from 24,000-year-old Arctic permafrost, Current Biology, Volume 31, Issue 11,2021, https://doi.org/10.1016/j.cub.2021.04.077.

Снимки и видео: Michael Plewka; Lyubov Shmakova

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори