Бастун за незрящи им помага да изпитат виртуална реалност


Изследователи от компанията Microsoft разработиха бастун за незрящи и хора със зрителни увреждания, който им помага да се потопят във виртуалната реалност. Новата разработка може да ускори процеса на привикване на незрящите към по-безопасно придвижване и ориентиране в реалния свят.

Устройството представлява комбинация от контролер (с възможност за осигуряване и на аудио информация), бастун и очила за виртуална реалност. Когато е заредена определена виртуална сцена, контролера предава на бастуна характеристиките на обектите в нея и бастуна може да осигури осезателна обратна връзка – например съпротивление, при „допир“ до виртуален обект.

В рамките на изследването са проведени опити с малка група от 9 човека със зрителни увреждания. Те са екипирани с оборудването и са поставени във виртуален свят. 8 от 9-те участника успешно са ориентирали във виртуална обстановка, пресъздаваща затворено пространство и са успели да намерят отделни обекти. При виртуалната сцена, пресъздаваща движение на открито, 6 участника са били в състояние да определят посоката на пътното движение, да открият светофарите и с малка помощ да пресекат улицата.

Разработката е пример как технология, обикновено свързвана със сферата на забавленията, може да се окаже от реална помощ на хора със специфични здравословни проблеми, чувствително ограничаващи пълноценния им живот.

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори