Астрофизици създадоха най-подробната карта на Вселената


Екип от френски и канадски учени създаде нова 3D карта на Вселената. Това е най-детайлната карта на заобикалящата ни Вселена и обхваща около 2 милиарда светлинни години.

11188250_10152774220696121_570674305786388673_n

На снимката по-горе е показан напречен разрез на 3D картата. В центърът ѝ с кръстче е отбелязано местоположението на собствената ни  галактика, Млечния път. Областите, в които има множество галактики, са оцветени в бяло или червено, а тези с по-малко – в тъмно синьо.

Картата показва нагледно, че погледната в най-голям мащаб структурата на Вселената е нееднородна и няма определена подредба. Това е напълно в съответствие с теориите, според които Вселената води началото си от квантови флуктуации.

В целостта си картата ще покаже по-точно разпределението на материята и ще подпомогне за разбирането на тъмната материя – загадка, измъчваща астрофизиците от дълго време насам.

Тъмната материя не може да бъде пряко наблюдаване със съвременния научен инструментариум. Нейният състав е неизвестен, но се знае, че тя нито излъчва, нито отразява електромагнитни вълни. Присъствието ѝ обаче е извън всякакво съмнение, тъй като може да бъде индиректно наблюдавана чрез гравитационното си въздействие върху обикновената материя.

Източник: https://uwaterloo.ca/news/news/astrophysicists-draw-most-comprehensive-map-universe

Снимка: University of Waterloo

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори