Хората предават повече вируси на домашните и дивите животни, отколкото хващат от тях


Според неотдавнашно проучване хората предават повече вируси на домашните и дивите животни, отколкото хващат от тях.

Вирусите, циркулиращи сред животните, са отговорни за голяма част от  инфекциозните заболявания. Процесът, при който вирусите преминават от животните към хората, е известен като зооноза. Ебола, грип, COVID-19 са сред най-ярките примери за зооноза. В исторически план хората по-скоро са били считани за приемник на вируси, отколкото за източник. Поради това предаването на вируси от човек на животно (антропоноза) е получило много по-малко внимание.

Изследователският екип е анализирал близо 12 милиона вирусни генома, съхранявани в публични бази данни. Те са използвали методологични инструменти, за да реконструират еволюционната история и миналите прехвърляния на вирусите в 32 вирусни семейства. Екипът също така е установил кои части от вирусните геноми са получили мутации по време на смяната на приемници.

Учените са открили, че антропонозата се случва приблизително два пъти по-често, отколкото зоонозата. Този модел е последователен при повечето вирусни семейства.

Проучването подчертава често пренебрегвания факт, че човешките вируси често се разпространяват от хора както върху диви, така и върху домашни животни.


Източник: The evolutionary drivers and correlates of viral host jumps, Nature Ecology & Evolution (2024). DOI: 10.1038/s41559-024-02353-4

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори