Англия предостави за свободен достъп 3D данни за цялата си територия


Англия предостави за свободен достъп триизмерни данни за релефа на цялата си територия.

Данните са получени от т.нар. LIDAR сканиране – сканираща система, прикрепена към ниско летящ самолет. Системата излъчва множество лазерни импулси към повърхността, след което отразените обратно се записват. По този начин се създава детайлна триизмерна карта на повърхността. В Англия такова сканиране се извършва от 17 години.

Подобни данни могат да са много ценни в много области – от планирането на различни строителни дейности, през провеждане на археологически проучвания, до създаването на виртуални светове. Всъщност, споменавайки последното, любопитен факт е, че неведнъж фенове на изключително популярната игра Minecraft са писали до правителството, с молба да им предостави данните за релефа. Вече разполагайки с тези данни, те могат да създават виртуални светове, аналози на реалните.

Данните са достъпни от онлайн портал и всеки, който реши да ги получи всичките, ще трябва да си осигури 11 терабайта дисково пространство.

Други страни, като Швейцария и Финландия също имат подобни инициативи, но данните на Англия се отличават с много висока степен на детайлност – до 2 метра.

Източник: http://environment.data.gov.uk/ds/survey#/

Снимка:  Bluesky

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори