Първият автономен робот с изцяло меко тяло, е факт


Захранван от химическа реакция и контролиран от микрофлуидна технология, този 3D-отпечатан робот функционира без никаква електроника!

Зад създаването му стои екип учени от Харвардският университет, които може би полагат основите на изцяло ново поколение роботи с меки тела.

octobot_015_605

Сред досега съществуващите роботи нямаше такива, които да са с изцяло меки тела – необходимостта от захранване и системи за управление правеше това невъзможно. Но при създаването на новият робот, наречен Октобот заради приликата му с октопод, е използван изцяло нов подход.

Движението на робота се базира на пневматика, използваща газ под налягане. В тялото му има „резервоар“ с течно гориво – перхидрол (H2O2) -, малко количество от което се превръща в голямо количество газ, под въздействието на химична реакция. Той от своя страна изпълва тялото и крайниците на робота и ги кара да се движат. Контрол на протичащата реакция се упражнява чрез използването на микрофлуидна логическа схема, която подобно на прост електронен осцилатор направлява къде в тялото на октобота да се отдели газ.


Източник: news.harvard.edu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори