Wikipedia Zero – безплатен достъп до световната библиотека от всеки телефон


Wikipedia Zero e интересна и общественополезна инициатива на Фондация Уикимедия. Тя си поставя за цел да осигури свободен, нетаксуван достъп до всички статии в свободната Интернет енциклопедия Уикипедия от всички мобилни телефони.

За да се постигне тази цел, фондацията води преговори и е отправила отворена покана към мобилните оператори от цял свят. Идеята е благородна и дава равен шанс за достъп до безценен информационен ресурс на всеки човек с мобилен телефон, способен да зареди Интернет страница.

От 2012 година до момента, мобилните оператори от над 50 страни са се съгласили да предоставят подобен достъп. Има разлики в отделните страни. В някои от тях безплатен е достъпа само до m.wikipedia, в други – до zero.wikipedia, в много от тях и до двата адреса. Пълен списък с напредъка може да бъде открит на адрес https://wikimediafoundation.org/wiki/Mobile_partnerships.

За съжаление, България не е измежду страните, чиито оператори са се съгласили на подобен безплатен достъп. Можем само да се надяваме, че ще дойде ден, в който корпоративните интереси ще направят малък компромис в името на общото благо и равнопоставеността при достъпа до информация.

Източник: https://wikimediafoundation.org/wiki/Wikipedia_Zero

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори