Космическият телескоп Джейм Уеб за първи път измери температурата на чужда планета


Космическият телескоп Джеймс Уеб направи пробив в изучаването на планетите извън нашата Слънчева система, като за първи път измери температурата на скалиста планета.

Планетата, наречена Trappist-1b, е един от седемте скалисти свята, които обикалят около звезда от тип червено джудже и е отдалечена на около 40 светлинни години от нас. Някои от тези планети биха могли да бъдат обитаеми, но Trappist-1b е твърде близо до звездата си и получава интензивна радиация.

С помощта на един от специализираните си инструменти космическият телескоп Джейм Уеб успя да определи приблизителната температура на този извънземен свят. Според данните тя е около 230º С – твърде гореща, в сравнение със Земята.

Данните сочат и че планетата има много тънка атмосфера, като е възможно дори да липсва такава. Това означава, че е малко вероятно на Trappist-1b да има въглероден диоксид, вода или други газове, които биха могли да я направят по-подобна на Земята.

Откритието предвещава нова ера в търсенето на скалисти извънслънчеви планети, подобни по размер и маса на Земята. Безпрецедентната чувствителност и разделителна способност на Джеймс Уеб ще позволи на учените да изследват атмосферата и климата на други планети в системата Trappist-1, а също в други системи.


Източник: Greene, T.P., Bell, T.J., Ducrot, E. et al. Thermal Emission from the Earth-sized Exoplanet TRAPPIST-1 b using JWST. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05951-7

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори